Rik mat- og vinkultur

I Cervinia er maten en stor del av den totale opplevelsen og her kan du nyte lokale delikatesser og gode italienske viner.

Uansett om du befinner deg oppe på en fjellhytte 3 000 m o h eller nede i byen kan du regne med å bli servert vellaget mat tilberedt med kortreiste, lokalproduserte råvarer. Kjøkkenet i Aostadalen er ganske enkelt men til gjengjeld uforfalsket og naturlig. Man finner en viss innflytelse fra de omkringliggende landene Frankrike og Sveits, men fokus er selvfølgelig på italienske spesialiteter.  Foruten pizza, pasta og lekker antipasti finner du ofte langkokt viltkjøtt, ostefondue og matretter med kastanjer, honning og rotfrukter på menyen. 

Lokale delikatesser

Italia er selvfølgelig kjent for alle sine gode oster og Fontinaosten er Aostas stolthet og siden 1995 et beskyttet varemerke i EU. Dette innebærer at osten kun kan produseres i Aostadalen. Fontina fremstilles utelukkende av upasteurisert melk fra en spesiell ku-rase som bare finnes i Aosta og som om sommeren først og fremst spiser friskt gress og i resten av året rent høy. Osten brukes til å lage ”fonduta” som er en vanlig forrett. Man blander da osten med eggeplomme, mel og melk og den ferdige kremen smøres på ristede skiver av hvitt eller mørkt brød. Fonduta Valdostana er en ostefondue basert på Fontinaost som smaksettes med hvit trøffel. 

Andre typiske matinnslag for regionen er viltretter. En populær Antipasti er Mocetta som er tørket gemselår. En annen klassiker er ”Capriolo alle Valdostana” som er en smaksrik hjortegryte med vin, grønnsaker og grappa. Når det kommer til dessert serveres gjerne ”Tegole d’Aosta” som er små snitter av mandelmasse dekket med sjokolade. Nytes best med en god espresso og den lokale likøren Genepi.

I byen finnes det flere delikatesse- og matbutikker der du kan kjøpe med deg lekkerier fra hele regionen, alt i fra ost og kjøttprodukter til honning og vin. 

Aosta-viner

I Aostadalen har man produsert vin helt siden romertiden og i området ligger noen av Europas høyest beliggende vinmarker (1 300 m o h). De fremste vingårdene ligger langs den østre stranden av elven Dora Baltea og her tilbys så vel vinsmaking som guidete rundturer. Kvantiteten vin som lages her hvert år er relativt liten men kvaliteten er svært høy og det meste konsumeres lokalt.  I Valle d 'Aosta lager man først og fremst fruktig frisk vin av den lokale druen Petit Rouge og kvalitetsvin av Nebbiolo og den grønne sveitsiske Petite Arvine.